Technieken van mBraining en mBIT

De technieken van mBraining en mBIT zijn ervoor bedoeld om de drie verschillende breinen in balans te brengen en doen samenwerken, door het gebruik van met name ademhalingstechnieken. Deze technieken zijn niet nieuw, ze reflecteren de duizenden jaren oude wijsheden uit Aziatische culturen en religies, zoals het Boeddhisme, meditatie en yoga. Ook het idee dat de menselijke psyche is geworteld in drie elementen is al meer dan een eeuw bekend.

Technieken van mBraining en mBIT

Wat wel nieuw is, is ons recente inzicht in het functioneren van het autonome zenuwstelsel, waaruit blijkt dat het gehele lichaam een belangrijke intelligentie heeft. Dit worden ook wel de drie breinen van mBraining genoemd.  We spreken dan van dingen “aanvoelen,” of “intuïtie.” mBIT als theorie is nog maar kort geleden ontwikkeld door de Australische wetenschappers Grant Soosalu en Marvin Oka. Ze maakten een meta-analyse  van duizenden wetenschappelijke artikelen over de hersenen en het zenuwstelsel.

mBIT en NLP

mBIT wordt behalve het bevorderen van effectief leiderschap ook gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke effectiviteit, Mindfulness en het verbeteren van het adaptieve vermogen. Deze benadering is uitdrukkelijk geen therapie, maar een methode die voor iedereen effectief kan zijn. Zowel voor leiders en voor ‘gewone” mensen. In die zin is mBIT verwant aan NLP en sommige elementen ervan. Het “modelleren” van gedrag wat bij NLP centraal staat, zijn er in geïntegreerd. Er wordt weleens gesuggereerd dat mBIT alleen maar een aanvulling is op NLP, maar dat is niet helemaal juist; het is een op zichzelf staande methode die alleen raakvlakken heeft met NLP. De twee technieken kunnen wel naast elkaar gebruikt worden.

Toepassen technieken van mBraining en mBIT

De technieken van mBraining en mBIT die gebruikt worden om een positief effect te bereiken zijn verbluffend simpel en gebaseerd op eeuwenoude wijsheid. Namelijk de Aziatische filosofieën, en de nieuwste inzichten in de neuro-wetenschappen. De belangrijkste techniek is werken met de adem, zoals je dat met meditatie ook doet. Deze techniek heet “Balanced Breathing” en kan door iedereen aangeleerd worden. De belangrijkste doelgroep zijn leidende figuren, maar mBIT kan ook je relaties, met jezelf en anderen, sterk verbeteren. Je hoeft dus geen directeur te zijn om iets aan Balanced Breathing te hebben.

Balanced Breathing gaat uit van de stelling dat ademen een keuze is en als je het goed doet bereik je hiermee een “verbonden ademhaling.” Het is een concept wat al eerder is bedacht voor coaches en wat bedoeld is om je toekomst met zelfvertrouwen en een krachtige, zelfbewuste houding tegemoet te treden, het heden in balans te brengen en het verleden te accepteren. De impact ervan is niet alleen mentaal, maar ook emotioneel, fysiek en spiritueel. Ook wordt Balanced breathing onder andere toegepast bij angstklachten en depressie. In Nederland is Paul Lenferink een belangrijke exponent op dit gebied.

Technieken van mBraining en mBIT